Vydali jsme příručku pro rodinné příslušníky a pečující

15.09.2015 19:53

Příručka o Demenci pro rodinné příslušníky a pečující

Demence je často provázena velkou neinformovaností veřejnosti, mezi lidmi jsou mnohé předsudky, nevědomost, ale i strach. Důvodem toho je smutný fakt, že nevíme, koho z nás demence postihne. V současnosti se nedá odhadnout, koho může demence zasáhnout. Problémem také je, že ji neumíme vyléčit a neumíme zabránit ani jejímu vzniku. Dokážeme pouze rozpoznat její projevy a její rozvoj brzdit a usměrňovat. Velmi záleží na tom, jak s člověkem s demencí budeme zacházet, podporovat jej a pomáhat mu.

„Tyto skutečnosti nám byly velkou inspirací k vytvoření příručky o demenci, která byla veřejnosti poprvé představena na nedávném Veletrhu sociálních služeb v Bruntále. Díky příručce se rodinný příslušník nebo pečující zorientuje v základech problematiky tohoto onemocnění a uvedenými radami, informacemi může být obohacen v náročné péči o nemocného demencí“, sdělila Renata Rychlíková.

V příručce získá pečující základní informace o tom, co je demence, jaké jsou příznaky a stádia tohoto onemocnění, ale také, jak se dá o nemocného s demencí pečovat nebo jak s ním komunikovat. Příručka obsahuje také cenné rady týkající se svéprávnosti, vyřízení příspěvku na péči či kontakty na služby a zařízení věnující se osobám s demencí.

„Příručka bude k dispozici na městském úřadu – odboru sociálních věcí, v městském informačním centru, během září, října v ordinacích praktických a odborných lékařů nebo na úřadu práce, oddělení sociálních služeb“, dodala Rychlíková.

Příručka byla vytištěna v nákladu čtyřista kusů a vydání této brožury finančně podpořilo Město Bruntál. 

 

Fosanima o.p.s. kromě vydání příručky pořádá formou svépomocné skupiny pravidelná setkání těchto pečujících. Ta probíhají obvykle, v dvou až tří měsíčních intervalech. Na setkání jsou zváni odborníci a pečující se tak mohou dozvědět nové informace, získat podporu a pomoc. Informace o tom, kdy proběhne setkání svépomocné skupiny, jsou zájemcům dostupné v místním tisku Náš domov, ale také v Městském informačním centru Bruntál nebo na webových stránkách města Bruntál. "Tato akce je finančně podpořena Městem Bruntál".

Mgr. Renata Rychlíková

Fosanima o.p.s.